VIDEO

Κοινωνικές Δράσεις

Στο Ονειροδρόμιο μικροί και μεγάλοι, συμμετέχουν σεπρογράμματα εθελοντισμούκα προσφοράς που στόχο έχουν την υποστήριξη των συνανθρώπων μας, την ανάπτυξη της κοινωνικότητας των παιδιών, τη φροντίδα του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πόλης μας.

Μέσα από τέτοιες δράσεις τα παιδιά αναπτύσσουν και συνειδητοποιούν αξίες όπως γενναιοδωρία, αγάπη προς τον συνάνθρωπο και σεβασμό προς το περιβάλλον, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα. Συνοδοιπόροι μας πάντα στο ταξίδι αυτό είναι τοVPradioκαι η εφημερίδαΒόρεια Προάστια.

Μερικές από αυτές είναι:

  • Τα Χριστούγεννα του 2015διοργανώσαμε το1ΟΦεστιβάλ Χριστουγέννωνγια παιδιά στο δήμο Διονύσου. Αφηγήσεις παραμυθιών, ταχυδακτυλουργοί, μουσική, χορός, δώρα κ. α σκόρπισαν γέλια και χαρά σε όλα τα παιδάκια και τις οικογένειές τους που γέμισαν το κλειστό γήπεδο του Αγ. Στεφάνου.
  • Στις 2 Απριλίου 2016 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου το ΠρώτοBazaarπαιδικού βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία της Δροσιάς. Συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι, εμψυχωτές με το παρόν τους και τις δράσεις τους έδωσαν στα παιδιά να καταλάβουν την αξία των βιβλίων.

Έσοδα από την εκδήλωση δόθηκαν στο φιλανθρωπικό οργανισμόΠΕΓΚΑΠ, στο παράστημα της Άνοιξης.

  • ΤαΧριστούγεννα του 2016 έναbazaar, μια μουσική βραδιά και η άμεση ανταπόκριση των γονέων του σχολείου μας βοήθησαν ώστε να μαζευτεί ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό γιατην μικρή Φαίδρα, που ζει εξαιτίας του καρκίνου, τον δικό της Γολγοθά.
  • Τα Χριστούγεννα του 2017 στηρίξαμε την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ένας ραδιοφωνικός μαραθώνιος αγάπης και μια εκδήλωση για τα παιδιά, ήταν ικανά να προσφέρουν πολλά χαμόγελα στα παιδιά της Κιβωτού.
  • Τον Οκτώβριο του 2017το Ονειροδρόμιο συμμετείχε στονΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣβοηθώντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Κατά καιρούς μέσα από διάφοραbazaarέχει δοθεί χρηματική βοήθεια στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, στο Ίδρυμα Παμμακάριστος, στο Ι.Π.Α.Π αλλά κυρίως στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής.

Το κοινωνικό μας έργο συνεχίζεται με νέες δράσεις αφού κοντά μας έχουμε γονείς ευαίσθητους, με συναίσθημα και αξίες… γονείς που μας ακολουθούν και στηρίζουν όπου και όταν χρειαστεί!!!

Μουσικοδρόμιο

«ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑ…………………

ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΧΑΡΑ»

Η σημασία της μουσικής στην εκπαίδευση του παιδιού είναι μεγάλη. Ξέρουμε πόσο άμεσα επενεργεί η μουσική στο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, ιδιαίτερα όταν ο κόσμος αυτός είναι ο εύπλαστος και ευαίσθητος συναισθηματικός κόσμος του παιδιού....

Η μουσική διεγείρει τη λογική του χώρου και του χρόνου, διότι αυτή απασχολεί τον εγκέφαλο με την επεξεργασία πληροφοριών, που σχετίζονται με τον χώρο (διαστήματα μεταξύ τόνων) και με τον χρόνο (χτυπήματα-ρυθμοί). Αυτό το είδος διέγερσης πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, που απαιτούνται στα μαθηματικά και τη λογική.

Στο νέο μουσικό πρόγραμμα στο σχολείο μας τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με μια πληθώρα μουσικών πολιτισμών όπου το κάθε παιδί θα μετέχει ως μέλος της ομάδας θα κοινωνικοποιηθεί και μέσου του ομαδικού τραγουδιού ,της κίνησης και των παιχνιδιών θα αποκτήσει ανεξαρτησία.

Διάφορα μουσικά όργανα και αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη ακουστικών δεξιοτήτων όπως αναγνώριση της χροιάς, μνήμης και ακολουθίες. Η δομή του λόγου και της γλώσσας και οι σημασίες που μπορούμε να προσλάβουμε από αυτή απαιτεί από το άτομο τη συγκράτηση ακουστικών πληροφοριών στη μνήμη στη σωστή σειρά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μουσικές δραστηριότητες όπως τραγούδια με απλό και εύκολο ρυθμό ή ανάκληση οργάνων με τη σειρά που ακούστηκαν βοηθούν στην ανάπτυξη της ακουστικής σειριακής μνήμης.

Τέλος, η συμμετοχή στις μουσικές δραστηριότητες συνιστά για τα

παιδιά το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να νιώσουν άνετα.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί στοιχεία των συστημάτων Orff, Dalcroze, Kodaly ( τα αρχικά των οποίων είναι το πρόγραμμα αυτό) προσαρμοσμένα πάντοτε στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών που τα παρακολουθούν και στις ανάγκες της εποχής μας.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδάκια από 2,5-6 ετών χωρίς την συμμετοχή ενήλικα και θα γίνονται 1 φορά την εβδομάδα με διάρκεια 45 λεπτά.

Σας περιμένουμε!!!

Ελένη Γεράκη

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Τέχνη της ζωγραφικής και των εικαστικών έχει σημαντική θέση στο πρόγραμμα του σχολείου μας.

Εμπλουτίζεται, υποστηρίζεται και αλληλοσυμπληρώνεται από άλλες τέχνες όπως μουσική, γλυπτική, θέατρο, τραγούδι.

Δράσεις διαβαθμισμένης στοχοθέτησης ξεκινούν από πολύ μικρές ηλικίες.

Η χρήση διαφορετικών εργαλείων, υλικών της φύσης και η χρήση διαφορετικής επιφάνειας δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες στα παιδιά και τα οδηγούν στην αντίληψη των χρωμάτων και των αποχρώσεων.

Μέσα από τις διαφορετικές τεχνικές και τεχνοτροπίες, τα παιδιά μας ασκούν την αδρή και λεπτή κινητικότητά τους, εμπλουτίζουν το λόγο τους, αναπτύσσουν μαθηματικές έννοιες και γνωρίζουν τα έργα διάσημων ζωγράφων.

Οι πίνακες ζωντανεύουν και εμείς ταξιδεύουμε στα χρώματά τους, στις ιστορίες τους και μαζί φτιάχνουμε και τις δικές μας.

Παράλληλα, γίνονται δράσεις και συνεργασίες με χώρους τέχνης και μουσεία μέσα από επισκέψεις αλλά και με δανεισμό μουσειοσκευών έτσι ώστε να ενισχύσουμε το έργο μας και να το εμπλουτίσουμε με περισσότερες εμπειρίες!!!!!!!!!!!!!!!

ΘΕΑΤΡ./ ΠΑΙΧΝΙΔΙ- ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Φωνούλες ζωηρές, ματάκια που λάμπουν, αγωνία… είναι τα παιδιά μας που κάθε χρόνο Χριστούγεννα και καλοκαίρι προετοιμάζονται για τη «μεγάλη παράσταση» στο θέατρο!!

Γιατί τους αρέσει τόσο πολύ όμως αυτή η διαδικασία;

Γιατί ψυχαγωγούνται αποκτώντας καινούριες εμπειρίες και γιατί εκφράζονται μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, τη μουσική, το χορό. Τους δημιουργείται η αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα με κοινό στόχο και σκοπό και αυτό βοηθάει πολύ στην κοινωνικοποίηση τους.

Σύμφωνα με τον Οδηγό Νηπιαγωγού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιορτές είναι αναπόσπαστο μέρος του παιδαγωγικού προγράμματος γιατί συμβάλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίου.

Κάθε χρόνο η οργάνωση τους διαφέρει γιατί λαμβάνονται υπόψη τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ηλικίας των παιδιών, οι ικανότητες τους, οι κλίσεις τους αλλά και τα ενδιαφέροντα τους. Παρ’ ότι σαν διαδικασία φαίνεται κουραστική δεν είναι, αντίθετα παιδιά και εκπαιδευτικοί ξεφεύγουν από τη σχολική ρουτίνα και ανανεώνονται.

Ένας βασικός στόχος της κάθε γιορτής είναι τα παιδιά να κατανοήσουν έννοιες, να αποκτήσουν γνώσεις και να τους περάσουν μηνύματα με βιωματικό τρόπο.

Ο εκπαιδευτικός στέκεται δίπλα στα παιδιά ως υποστηρικτής και καθοδηγητής. Αναγνωρίζοντας τις προσωπικές κλίσεις του κάθε παιδιού και θέλοντας να εμπλακεί το καθένα ενεργά σ’ αυτή τη διαδικασία ενισχύει την αυτοεικόνα τους. Γίνεται κι αυτός ισότιμο μέλος αυτής της ομάδας και δεν φοβάται να «τσαλακώσει» τον εαυτό του. Έτσι, θα καταφέρει να δέσει την ομάδα του και όλοι μαζί να βιώσουν με ευχαρίστηση την ώρα της εκδήλωσης, ώστε να δημιουργηθούν σ’ όλες τις παιδικές ψυχές εκείνες οι αναμνήσεις που καθώς περνούν τα χρόνια θα συνειδητοποιήσουν την κυκλικότητα του έτους και θα τοποθετήσουν ευκολότερα τον εαυτό τους στο χώρο και στο χρόνο.

Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία ο ρόλος ο δικός σας είναι εξίσου σημαντικός και πολύτιμος. Τα παιδιά πρέπει να τα ενθαρρύνεται, να τα βοηθήσετε αν χρειαστεί στην εκμάθηση των ρόλων, να μην έχετε παράλογες και περισσότερες απαιτήσεις απ’ όσα τα ίδια μπορούν και είναι έτοιμα να κάνουν, να νιώθετε τα συναισθήματά τους και να μην τους μεταδίδετε επιπλέον άγχος.

Η ποιοτική παρουσία σας στο χώρο αλλά και των άλλων καλεσμένων σας δημιουργεί ένα «άγγιγμα» στην παιδική ψυχή……

Απ’ όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η κάθε σχολική γιορτή δημιουργεί το απόλυτο δέσιμο μεταξύ σχολείου, παιδιού, οικογένειας. Όλοι νιώθουν σημαντικοί και όλοι βοηθούν για τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος απ’ το να είναι μια μέρα ξεχωριστή που θα μείνει στο μυαλό μικρών και μεγάλων.

Ακόμη κι αν ένα παιδί μπει σε μια διαδικασία προβληματισμού, θα κινητοποιηθεί και μαζί με τον εκπαιδευτικό του και θα βρει εναλλακτικούς τρόπους χειρισμού της κατάστασης.

Τα παιδιά μας είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής μας!

Ας τους δώσουμε όλοι μαζί ακόμη μια ευκαιρία για να τους το αποδείξουμε και να τα εμπιστευτούμε!!! Σίγουρα το δυνατό χειροκρότημα της επιβράβευσης θα τους ακολουθεί για πολλά πολλά χρόνια…..!!!!!!

Ονειροδρόμιο

Στο ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ τα όνειρα ξεκινάνε.
Δημιουργούνται μέσα από τις κατάλληλες δραστηριότητες και την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτικών ….  και γίνονται πραγματικότητα με όχημα τη συναισθηματική αγωγή!!!!

Ακολουθήστε μας στα Social

© 2023 Onirodromio.gr | Σχεδιασμός - Φιλοξενία: E-base.gr