Προσαρμογή

Πως το παιδί σας θα προσαρμοστεί πιο εύκολα στον Παιδικό Σταθμό

Η ημέρα που το παιδί αφήνει το σπίτι του για να φοιτήσει στο σχολείο αποτελεί ιστορική καμπή στην ανάπτυξη του. Καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα ζωή με καινούριους τρόπους κοινωνικοποίησης και πειθαρχίας.             

Για όλα τα παιδιά χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Μερικά θα προσαρμοστούν γρήγορα ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Η ένταση όμως αυτής της προσαρμοστικής περιόδου δεν εξαρτάται μόνο από την προσωπικότητα ή την ηλικία του παιδιού αλλά κυρίως από τους ίδιους τους γονείς.                        

 Η νέα πραγματικότητα στην οικογενειακή ζωή , η οποία ξεκινάει όταν το παιδί πάει στο σχολείο πρέπει να διέπεται από χαρά και ψυχραιμία. Οι γονείς πρέπει πρώτα οι ίδιοι να έχουν προετοιμάσει τον εαυτό τους. Να διεισδύσουν στα συναισθήματα και τις τυχόν ανασφάλειες τους  και να μοιραστούν τυχόν  φόβους και αμφιβολίες. Το σχολείο αποτελεί την αρχή της ανεξαρτητοποίησης του παιδιού τους ώστε να  γίνει ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο μέλος της κοινωνίας. Αν δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό το καινούριο ξεκίνημα καλό θα είναι να το αναβάλλουν, εάν όμως δεν έχουν άλλη επιλογή υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ίδιοι προκειμένου να μη μεταδώσουν  το άγχος τους στο παιδί.                                                                                  

 Ένα πρώτο βήμα είναι η επιλογή του σχολείου. Είναι πολύ βασικό να τους εμπνέει εμπιστοσύνη και ο χώρος και το προσωπικό του. Γι’ αυτό η επιλογή του σχολείου θα πρέπει να γίνει με προσοχή γιατί σε αντίθετη περίπτωση μια αναπάντεχη αποχώρηση του παιδιού από το σχολείο θα επηρεάσει τον ψυχισμό και την αυτοπεποίθηση του.        

Κατόπιν ακολουθεί η προετοιμασία του ίδιου του παιδιού.  Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια ότι το σχολείο αποτελεί χαρμόσυνο γεγονός για όλη την οικογένεια . Ότι είναι φυσιολογικό και ότι συμβαίνει σε όλα τα παιδιά και φυσικά  ότι είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Να δώσουν έμφαση στα όμορφα πράγματα που θα κερδίσει το παιδί τους από αυτή τη διαδικασία, όπως ότι θα κάνει καινούριους φίλους. Είναι πολύ βοηθητικό μέσα από το συμβολικό παιχνίδι γονείς και παιδί να κάνουν αναπαράσταση  της προετοιμασίας για τη δουλειά και το σχολείο και μετά ότι γυρίζουν όλοι μαζί στο σπίτι και ενώνονται σαν οικογένεια τρώγοντας και παίζοντας.        

 Βασική και καθοριστική είναι και η πρώτη επίσκεψη στο χώρο του σχολείου . Οι γονείς πρέπει να έχουν τον  αέρα της σιγουριάς  και της χαράς. Να μην πιέσουν το παιδί να επισκεφτεί από την αρχή όλους τους χώρους εάν το ίδιο δεν το επιθυμεί. Πρέπει να διέπονται από ηρεμία και κάθε φορά που απομακρύνεται από κοντά τους για να παίξει με κάποιο παιχνίδι να μην το ακολουθούν, εφόσον το ίδιο δεν τους το ζητήσει. Είναι πολύ σημαντικό να το αφήσουν να λειτουργήσει   ελεύθερα και αυθόρμητα. Οι υπεύθυνοι παιδαγωγοί  του σχολείου θα το  πλησιάσουν διακριτικά και θα του αποσπάσουν την προσοχή. Έτσι θα χτιστεί σιγά σιγά μια σχέση εμπιστοσύνης με τον καινούριο χώρο. 

Εμείς προτείνουμε κατά τη διάρκεια των πρώτων επισκέψεων στο σχολείο ένας από τους γονείς να είναι μαζί και να μην  πάει στην εργασία του εάν είναι πρωί, αλλιώς οι επισκέψεις να γίνονται απογευματινή ώρα. Τη μεγάλη μέρα του αποχωρισμού θα πρέπει το πρωινό ξύπνημα να γίνει λίγο νωρίτερα έτσι ώστε παιδί και γονείς να ακολουθήσουν την πρωινή τους ρουτίνα μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα και να πάνε στο σχολείο χωρίς την πίεση του χρόνου. Δεν πρέπει οι ρυθμοί να είναι γρήγοροι γιατί κάτι τέτοιο  θα προκαλέσει νευρικότητα στο παιδί. Όταν φτάσουν στην πόρτα του σχολείου θα πρέπει να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε αντίδραση του παιδιού γιατί μπορεί να κλάψει ή να φωνάξει ή να χτυπήσει. Είναι υποχρέωση της δασκάλας να το καθησυχάσει και να το πάρει  εκείνη από τους γονείς  και αυτό γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώσει το παιδί ότι οι γονείς  του το εγκαταλείπουν. Η παραμονή του γονιού στο χώρο του σχολείου δε θα πρέπει να διαρκέσει παραπάνω από λίγα λεπτά όποια και αν είναι η αντίδραση του παιδιού τους γιατί κάτι τέτοιο θα χειροτερέψει τη διαδικασία του αποχωρισμού. Κατόπιν πρέπει με σταθερή και καθαρή φωνή οι γονείς να ενημερώσουν το παιδί ότι θα φύγουν για τη δουλειά τους όπως επίσης  και για το ποιος και πότε θα έρθει να το πάρει χρονικά, για παράδειγμα « θα έρθω να σε πάρω μετά το φαγητό», εάν το παιδί γευματίζει στο σχολείο και φυσικά θα πρέπει να είναι συνεπής στο λόγο τους. Έτσι το παιδί θα ηρεμήσει σταδιακά από το άγχος του και θα αποκτήσει εμπιστοσύνη.     

 Ένας γονιός που αφήνει το παιδί του στο σχολείο με δάκρυα στα ματιά ή με ενοχικό και στενοχωρημένο βλέμμα , βλάπτει σοβαρά την αυτοπεποίθηση του παιδιού του. Το παιδί διαισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και επειδή δεν είναι σε θέση να το αποκωδικοποιήσει,  νιώθει φόβο,  ανασφάλεια και έντονο το άγχος της αποτυχίας γι’ αυτό που θα συμβεί.        

Την ώρα της αναχώρησης του παιδιού από το σχολείο πρέπει πάλι να επικρατεί το χαμόγελο και η σιγουριά από τη μεριά του γονιού ότι όλα πήγαν καλά. Πρέπει να πει στο παιδί «Είδες που ήρθα να σε πάρω την ώρα που σου είπα; Πάμε στο σπίτι  τώρα να μου πεις πως πέρασες και θα σου πω και εγώ για τη δουλειά μου! »Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα νιώσει ότι όλα είναι φυσιολογικά και ότι αυτά που ζει έχουν αρχή και τέλος.                                                                                                

Τελειώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι από τους ίδιους τους γονείς εξαρτάται η ομαλή μετάβαση του παιδιού στη νέα πραγματικότητα. Θα πρέπει να του δώσετε  χρόνο και να οπλιστείτε με υπομονή  και κατανόηση . Όπως και αν αντιδράσει το παιδί σας είναι  φυσιολογικό .Άλλωστε όλα αυτά τα συναισθήματα που θα βιώσει    ( αποχωρισμού, φόβου, απώλειας, θυμού κτλ.) αποτελούν τον προθάλαμο των συναισθημάτων που θα χρειαστεί να διαχειριστεί   ξανά  και στην ενήλικη ζωή του . Γι ‘αυτό δεν  θα πρέπει να σας τρομάζουν αλλά να χαιρόσαστε κάθε φορά που εκφράζονται!!!!!!

 Στόχος ενός καλού Παιδικού Σταθμού είναι ο κάθε γονιός να γνωρίσει και να ζήσει για λίγο τη σχολική πραγματικότητα, ώστε να δει, να γευτεί, να ακούσει και να μπορεί να σιγουρευτεί για την ορθή επιλογή του. Έτσι θα αποκτήσει θετικά συναισθήματα τα οποία εύκολα θα μπορέσει να μεταφέρει στο παιδί του…….

Ονειροδρόμιο

Στο ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ τα όνειρα ξεκινάνε.
Δημιουργούνται μέσα από τις κατάλληλες δραστηριότητες και την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτικών ….  και γίνονται πραγματικότητα με όχημα τη συναισθηματική αγωγή!!!!

Ακολουθήστε μας στα Social

© 2024 Onirodromio.gr | Σχεδιασμός - Φιλοξενία: E-base.gr