Θεατρικό Παιχνίδι- Παραστάσεις

Φωνούλες ζωηρές, ματάκια που λάμπουν, αγωνία… είναι τα παιδιά μας που κάθε χρόνο Χριστούγεννα και καλοκαίρι προετοιμάζονται για τη «μεγάλη παράσταση» στο θέατρο!!

Γιατί τους αρέσει τόσο πολύ όμως αυτή η διαδικασία;

Γιατί ψυχαγωγούνται αποκτώντας καινούριες εμπειρίες και γιατί εκφράζονται μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, τη μουσική, το χορό. Τους δημιουργείται η αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα με κοινό στόχο και σκοπό και αυτό βοηθάει πολύ στην κοινωνικοποίηση τους.

Σύμφωνα με τον Οδηγό Νηπιαγωγού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιορτές είναι αναπόσπαστο μέρος του παιδαγωγικού προγράμματος γιατί συμβάλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίου.

Κάθε χρόνο η οργάνωση τους διαφέρει γιατί λαμβάνονται υπόψη τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ηλικίας των παιδιών, οι ικανότητες τους, οι κλίσεις τους αλλά και τα ενδιαφέροντα τους. Παρ’ ότι σαν διαδικασία φαίνεται κουραστική δεν είναι, αντίθετα παιδιά και εκπαιδευτικοί ξεφεύγουν από τη σχολική ρουτίνα και ανανεώνονται.

Ένας βασικός στόχος της κάθε γιορτής είναι τα παιδιά να κατανοήσουν έννοιες, να αποκτήσουν γνώσεις και να τους περάσουν μηνύματα με βιωματικό τρόπο.

Ο εκπαιδευτικός στέκεται δίπλα στα παιδιά ως υποστηρικτής και καθοδηγητής. Αναγνωρίζοντας τις προσωπικές κλίσεις του κάθε παιδιού και θέλοντας να εμπλακεί το καθένα ενεργά σ’ αυτή τη διαδικασία ενισχύει την αυτοεικόνα τους. Γίνεται κι αυτός ισότιμο μέλος αυτής της ομάδας και δεν φοβάται να «τσαλακώσει» τον εαυτό του. Έτσι, θα καταφέρει να δέσει την ομάδα του και όλοι μαζί να βιώσουν με ευχαρίστηση την ώρα της εκδήλωσης, ώστε να δημιουργηθούν σ’ όλες τις παιδικές ψυχές εκείνες οι αναμνήσεις που καθώς περνούν τα χρόνια θα συνειδητοποιήσουν την κυκλικότητα του έτους και θα τοποθετήσουν ευκολότερα τον εαυτό τους στο χώρο και στο χρόνο.

Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία ο ρόλος ο δικός σας είναι εξίσου σημαντικός και πολύτιμος. Τα παιδιά πρέπει να τα ενθαρρύνεται, να τα βοηθήσετε αν χρειαστεί στην εκμάθηση των ρόλων, να μην έχετε παράλογες και περισσότερες απαιτήσεις απ’ όσα τα ίδια μπορούν και είναι έτοιμα να κάνουν, να νιώθετε τα συναισθήματά τους και να μην τους μεταδίδετε επιπλέον άγχος.

Η ποιοτική παρουσία σας στο χώρο αλλά και των άλλων καλεσμένων σας δημιουργεί ένα «άγγιγμα» στην παιδική ψυχή……

Απ’ όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η κάθε σχολική γιορτή δημιουργεί το απόλυτο δέσιμο μεταξύ σχολείου, παιδιού, οικογένειας. Όλοι νιώθουν σημαντικοί και όλοι βοηθούν για τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος απ’ το να είναι μια μέρα ξεχωριστή που θα μείνει στο μυαλό μικρών και μεγάλων.

Ακόμη κι αν ένα παιδί μπει σε μια διαδικασία προβληματισμού, θα κινητοποιηθεί και μαζί με τον εκπαιδευτικό του και θα βρει εναλλακτικούς τρόπους χειρισμού της κατάστασης.

Τα παιδιά μας είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής μας!

Ας τους δώσουμε όλοι μαζί ακόμη μια ευκαιρία για να τους το αποδείξουμε και να τα εμπιστευτούμε!!! Σίγουρα το δυνατό χειροκρότημα της επιβράβευσης θα τους ακολουθεί για πολλά πολλά χρόνια…..!!!!!!

 

 

Ονειροδρόμιο

Στο ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ τα όνειρα ξεκινάνε.
Δημιουργούνται μέσα από τις κατάλληλες δραστηριότητες και την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτικών ….  και γίνονται πραγματικότητα με όχημα τη συναισθηματική αγωγή!!!!

Ακολουθήστε μας στα Social

© 2024 Onirodromio.gr | Σχεδιασμός - Φιλοξενία: E-base.gr